Koncert “Susret kultura: Od Brassa do džeza” Bugarskog Gardijskog orkestra, koji će 7. februara biti upriličen u Narodnom pozorištu Sarajevo, otvorit će ovogodišnje, 34. izdanje Međunarodnog festivala Sarajevska zima.

Počasni gost Festivala je Republika Bugarska, zemlja koja predsjedava Vijećem Evropske Unije, a specijalni gosti su azijske zemlje, organizatori olimpijskih zimskih i ljetnih igara od 2018. do 2020. – Južna Koreja, Japan i Kina.

– Za 34. Internacionalni Festival Sarajevo – Sarajevska zima 2018. stiglo je 415 aplikacija vrhunskih umjetničkih projekata koji su odgovorili na poziv organizatora da se predstave pod motom SWF-Drugo lice svijeta. Čast nam je što Bugarska, koja u narednih šest mjeseci predsjedava EU, praktično otvara sezonu “Drugo lice svijeta”. Bugarska historija je naš link različitosti za sve ono što se dešava na Balkanu – kazao je direktor Sarajevske zime, Ibrahim Spahić.

Marijela Hašimbegović, direktorica Narodnog pozorišta Sarajevo, čestitala mu je na sjajnom kontinuitetu kojim je održao Festival, koji je okupljao umjetnike iz cijelog svijeta i pružao mogućnost da Sarajevo u februaru i martu bude centrom, ne samo regionalnih, nego i svjetskih dešavanja.

– Festival je prostor i vrijeme koje nam otvara mogućnost za radost, koje otvara mogućnost da i publika kao i umjetnici dožive nešto novo i posebno. Dolaze nam tri naslova, jedan iz Turske, drugi iz Srbije, treći iz Hrvatske. Već u februaru, imat ćemo priliku da gledamo sjajnu predstavu “Rane”, koja dolazi iz Turske. Drugi naslov nam dolazi iz Narodnog pozorišta iz Beograda. Radi se o sjajnoj baletnoj predstavi. A treći naslov će vam biti posebno zanimljiv, a to je baletna predstava “Derviš i smrt” koja nam dolazi iz Hrvatskog kazališta Split – istakla je Hašimbegović.

Program 34. izdanja koncipiran je tako da prezentira baštinu savremene umjetnosti i i budućnost modernog svijeta. Autorica vizuelnog identiteta Sarajevske zime je dizajnerica Mila Melank, a autor crteža akademski slikar Mensur Porović.

Prisutnim medijima obratila se i ambasadorica Republike Bugarske u BiH Avgustina Cvetkova-Karabaševa.

– Sarajevska zima je praznik kulture i praznik naših odličnih odnosa. Već prvu noć Festivala imat ćete priliku da čujete bugarsku muziku, a naš orkestar, dan poslije, nastupit će i u Banjoj Luci. Dvanaestog marta čeka nas izložba “Bajka o Bosni i Hercegovini” slikara Svetla Radulova, koja je posvećena bugarskom predsjedavanju Vijećem Evropske Unije, a od 8. do 10. marta, u okviru Sedmice bugarskog filma, bh. publika moći će pogledati tri filma: “The World is Big and Salvation Lurks Around the Corner”, “Losers” i “Monkey” – istakla je Cvetkova-Karabaševa.

Sarajevska zima od 1984. godine je internacionalna spona između kulture i umjetnosti, turizma i sporta i za svoju misiju Festival i njegov organizator dobitnik je značajnih međunarodnih priznanja Vijeća Evrope, UNESCO-a, Evropske Asocijacije Festivala, kulturnih centara Evrope i svijeta.