Brojne VIP zvanice: Pogledajte kako je bilo na izložbi Mersada Berbera u Dohi

Velika nam je čast jer je izložba  organizirana svjetski, a otvaranje je upriličeno kao dio programa otvaranja njihovog novog nacionalnog muzeja

213

Prestižni galerijski prostor multimedijalne institucije “Katara” u Dohi, naredna tri mjeseca bit će “dom” retrospektivnoj izložbi slika Mersada Berbera, čijem je svečanom otvorenju  prisustvovala delegacija iz naše zemlje, kao i iz države Katar.

Izoložba je privukla veliku pažnju tamošnje javnosti, o čemu svjedoče brojni medijski izvještaji, a pored predstavnika Fondacije Mersad Berber i porodice Berber na svečanom otvorenju prisustvovali su i Dr. Hamad Bin Abdulaziz Al-Kawari, državni ministar Katara, gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka te Bisera Turković, ambasadorica BiH u državi Katar.

– Bosna i Hercegovina, kroz svoju bogatu prošlost, zemlja je izuzetnih pojedinaca na polju kulture i umjetnosti. Kultura i umjetnost su zajedničko dobro različitih zajednica u svijetu. One nas povezuju i čine bližima. To je ono što nadilazi barijere jezika i osobnost pojedinačnih tradicija. Berberovi umjetnički dometi već odavno prevazilaze granice južnoslavanskog govornog područja. To su umjetnici koji već odavno pripadaju svjetskoj baštini. Mi kao predstavnici određenih kultura, samo prepoznajemo, više naziremo, ono što je pojedinačno naše- istakao je u svojstvu izaslanika člana Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića, Amel Suljović.

Ensar Berber, sin Mersadov, naglašava da posebnu zahvalnost duguje ministru Al-Kawariju, koji je bio glavni inicijator da se izložba organizuje i održi.

– Velika nam je čast jer je izložba  organizirana svjetski, a otvaranje je upriličeno kao dio programa otvaranja njihovog novog nacionalnog muzeja. Puno VIP zvanica je bilo. Također, čast su nam ukazali i što će izložba biti otvorena tri mjeseca, a inače niko nikad nije dobio više od 15 dana da izlaže- istakao je Ensar.

Nakon izložbe u Dohi, prvi put od 1988. godine, velika retrospektiva Mersada Berbera bit će otvorena u Klovićevim dvorima u Zagrebu.