Britanski lanac robnih kuća “Debenhams” planira zatvoriti 50 dućana u Ujedinjenom Kraljevstvu, čime sudbina čak 5.000 radnika postaje upitna, piše “Guardian”.

– Iza nas je teška godina za maloprodaju, a naša izvedba to i pokazuje. Prisiljeni smo učiniti ove korake kako bi ojačali “Debenhams” na nestabilnom tržištu – izjavio je Sergio Butcher, izvršni direktor kompanije.

Prema prognozama kompanije, gotovo trećina, od ukupno 165 njihovih dućana u UK, postat će neprofitabilna u idućih tri do pet godina. Činjenica je da se tradicionalne trgovine teško prilagođavaju novim navikama potrošača. Gotovo četvrtina svih kupaca danas kupuje online i sve više se okreću od visoke mode prema casual odjeći.

Tome u prilog govori i podatak od 650 miliona dolara gubitaka koliko je “Debenhams” zabilježio lani. Najviše gubitaka nagomilali su kroz visoke cijene najma prostora i neučinkovitog IT sistema, piše “Guardian”.

“Debenhams” je samo u ovoj godini izdao tri upozorenja dioničarima da njihova zarada neće ispuniti očekivanja analitičara. U junu su pokrenuli i rasprodaju imovine, uključujući i Magasin, danski lanac robnih kuća u njihovom vlasništvu. Povrh toga, u protekloj godini cijena njihovih dionica srozala se za 75 posto.

Investitori se opravdano boje da bi još jedan stoljetni britanski brand mogao posrnuti, kao što je to bilo i u slučaju House of Fraser.

Ta robna kuća trebala je zatvoriti 12 od 59 svojih dućana, prije nego što ih je za 90 miliona funti kupio lanac sportskih trgovina Sports Direct, tačnije Mike Ashley, koji je i vlasnik nogometnog kluba Newcastle United.

Sports Direct ujedno drži i većinski udio u “Debenhamsu”, zasad 29,7 posto, a u septembru su iz kompanije izjavili da su skloni kupovini većinskog udjela u “Debenhamsu” ako se njihovi finansijski rezultati pogoršaju.

To nije dobro sjelo direktoru Butcheru koji je izjavio da vjeruje u novu strategiju, kao i održivu i profitabilnu budućnost dućana.