Kakav bi to bio doček Nove godine bez čaše pjenušavog vina? Oni koji preferiraju šampanjce iz francuske pokrajine Champagne, odlučuju se za dobro poznate robne marke poput Dom Perignona, Piper Heidsiecka i Veuve Clicquota. Svi ostali snalaze se kako znaju i umiju, pa često prave greške od kojih su najčešće:

Povodimo se za cijenom

Visoka cijena nije garant kvalitete šampanjca. Izdvojiti nekoliko desetina KM za flašu ne znači kupiti i najbolji mogući proizvod. O kvaliteti pjenušavog vina ovise mnogi faktori: od same berbe grožđa, do načina na koji je trgovac pohranio flašu.

S druge strane, potrošiti dvadesetak KM na šampanjac i očekivati urnebesni vinski užitak također je pretjerano. S obzirom na proces proizvodnje, koji uključuje dvostruko vrenje tekućine, prema nekim enološkim procjenama, kvalitetnu flašu vina ne možete dobiti za ispod 15 KM.

Ne gledamo kako su flaše pohranjene

Prašnjava flaša u supermarketu obično je znak da stoji na polici već neko vrijeme. Što flaša duže stoji izložena jakoj svjetlosti, veće su šanse da je izgubila na prvobitnoj kvaliteti.

Neotvorene flaše pjenušavog vina trebale bi se čuvati u ležećem položaju na tamnim i hladnim mjestima, kako bi tekućina neprestano bila u kontaktu sa plutenim čepom i tako spriječila njegovo sužavanje te isparavanje tekućine.

Kupujemo za nekoliko godina unaprijed

Šampanjci i pjenušava vina koji se prodaju u supermarketima obično su spremni za trenutnu konzumaciju i ne “podnose” dugotrajno odležavanje. Umjesto gomilanja flaša koje ste zgrabili na akciji, bolje bi bilo kupiti samo onoliko koliko planirate popiti u najluđoj noći.

Ako i dalje ne znate šta biste kupili za najluđu noć u godini, evo preporuke.
Ovisno o vlastitim preferencima i finansijskim mogućnostima savjet potražite od profesionalaca u specijaliziranim trgovinama i podrumima, jer ko pita ne skita.