Beba palčić nakon sedam mjeseci u bolnici konačno otišla kući

Sekiya, koji je rođen u avgustu prošle godine napokon može normalno funkcionirati, a danas je dostigao težinu od 3 kilograma, što njegove roditelje čini neizmjerno radosnim

339

Najmanja beba na svijetu, japanski dječačić Ryusuke Sekiya koji je rođen sa samo 258 grama, koliko prosječno teži jedna jabuka, napustio je bolnicu nakon sedam mjeseci intenzivne njege i inkubatora.

Sekiya, koji je rođen u avgustu prošle godine napokon može normalno funkcionirati, a danas je dostigao težinu od 3 kilograma, što njegove roditelje čini neizmjerno radosnim.

– Pije mlijeko i sada ga možemo kupati. Tako samo sretna što ga mogu gledati kako raste – rekla je njegova mama.

Mališan se rodio hitnim carskim rezom u 22 sedmici trudnoće zbog teškoća vezanih uz gestacijsku hipertenziju majke. Nakon poroda, brzo su ga smjestili na neonatalno odjeljenje intenzivne njege gdje su upravljali njegovim disanjem i prehranom. Sve je išlo po planu te je dječak počeo dobijati na težini. Nakon nekog vremena mogao je sisati i tada su liječnici znali da je ono najgore prošlo.

Kada su u pitanju bebe rođene s manje od 300 grama, postotak njihovog preživljavanja raste, iako je nizak pogotovo kada se radi o dječacima. U svakom slučaju, takva djeca moraju biti pod posebnim medicinskim nadzorom prvih godina života.

Slučajevi izlaska beba iz bolnice nakon nekoliko mjeseci za dječake rođene s premalom tjelesnom težinom zabilježeni su u Njemačkoj 2009. godine, kada je rođen dječak s 274 grama, te u Japanu 2009. za dječaka s 297 grama. Zatim slijede 2011. godine dječačić s 294 grama i 2015. od 289 grama. Djevojčice ipak drže rekord, a curica koja je rođena 2015. u Njemačkoj težila je svega 252 grama.