Proljeće je najbolji period u godini za preuređenje životnog prostora. Sa približavanjem toplijih mjeseci mnogi su počeli tražiti inspiraciju za veće i manje radove u svom domu.
Osvježenje enterijera, nakon tmurne zime, prijeko je potrebno, a mnogi će osjetiti poletnost i entuzijazam čim zagrije sunce.

Ako niste sigurni od čega početi i kako posao uređenja uraditi na pravi način, bez mogućih grešaka, koje je kasnije teže ispraviti, a koštat će vas i dodatnih živaca i novaca, evo nekoliko prijedloga Ene i Semira Imamovića, diplomiranih inžinjera arhitekture, koji će vam, sigurni smo, olakšati predstojeće proljetno “umivanje” stana.

Ena i Semir Imamović

Okrečiti zidove, ali koje boje izabrati

Dolaskom toplijih dana sa više vedrine prvo pravilo u osvježenju enterijera i pretvaranju prostora u proljetni ambijent, je mijenjanje boja koje dominiraju u kući. Cilj je stvoriti romantičan i ugodan prostor u kojemu je pravi užitak provoditi vrijeme. Ukoliko se odlučite za tople, zemljane tonove, znajte da s tom opcijom nećete pogriješiti. Osim toga, jedna od boja sezone je i smaragdno zelena koja će se savršeno uklopiti sa neutralnim i toplim tonovima u domu. Spoj prirodne boje drveta i zelene dobitna je kombinacija.

Upečatljive površine

Od ukrašavanja kuhinjskog otoka, dominantog zida ili prostorije tapetama zanimljivog uzorka, upečatljive površine u pojedinim sobama smatraju se jednim od trendova u ovoj godini.

Mirne boje

Nijanse koje smiruju izgled prostorije također, su jedan od trendova. Neka u takvim bojama budu predmeti poput posuđa, ukrasnih jastuka, prekrivača za kauč, jer i ove male promjene itekako će osvježiti prostoriju i dati joj novi izgled.

Statement detalji

Antikviteti i upečatljivi komadi namještaja u prostorijama, poput trpezarije, hodnika, pa čak i kupatila, i više su nego poželjni u u kreiranju nove atmosfere u životnom prostoru. Posvetite pažnju odabiru zanimljivih ogledala i umivaonika koji će predstavljati presudan detalj u novom izgledu kupatila.

Detalji u boji zlata

Riječ je o minimalizmu kroz zlatne detalje. Ovdje definitivno vrijedi pravilo – manje je više, jer zlato samo po sebi simbolizira bogatstvo i raskoš, što znači da ne zahtijeva još puno različitih detalja.

Eye catch fotelja

U većini naših stanova, odnosno dnevnih boravaka i spavaćih soba, uglavnom su smještene jednobojne garniture za sjedenje u prigušenim tonovima. Monotoniju ovih prostora razbit ćete tako što ćete ubaciti fotelju sa uzorkom ili neku koja je presvučena „ludim“ bojama.

Zanimljiva rasvjeta

Lampa ili luster itekako utječu na izgled prostora. Samo jedna lampa zanimljivog izgleda „podignut“ će vrijednost prostorije. Osim samog izgleda lampe, važan je i njen položaj u prostoru, jer će izvrsno popuniti prazan zid, a njeno svjetlo otvorit će tamni kutak u sobi.

Slike i fotografije

Umjetničke slike i fotografije unijet će dozu sofisticiranosti u svaki enterijer. Izaberite one većih dimenzija koje ćete jednostavno nasloniti uz zid.