Najmanje 11 popularnih aplikacija za pametne telefone dijelile su s Facebookom korisničke privatne podatke o, primjera radi, menstrualnom ciklusu, broju otkucaja srca i kupovini kuće nekoliko sekundi nakon što bi ih prikupili, otkrili su novinari Wall Street Journala.

Te aplikacije s desetinama miliona preuzimanja privatne podatke dijelile su sa Facebookom čak i ako korisnik nije bio povezan s najvećom društvenom mrežom na svijetu.

Podaci su dijeljeni kako bi tvorci i vlasnici aplikacija mogli pratiti i mjeriti kako se koriste te se poslužiti tako prikupljenim podacima za pripremu i prikaz ciljanih oglasa.

Među njima je i aplikacija Flo Period & Ovulation Tracker, koja navodno ima 25 miliona aktivnih korisnica.

Isprva su odgovorni za tu aplikaciju tvrdili kako ne šalju ključne korisničke podatke Facebooku.

Nakon toga novinari su otkrili kako su u Facebooku dobijali podatke o menstruaciji po kojima je moguće prepoznati uređaj i korisnički profil s kojeg su poslani.

Iz aplikacije su na to odgovorili kako će značajno ograničiti korištenje vanjskih analitičkih sistema i provesti provjeru zaštite privatnosti.

Kasnije su utvrdili da su Facebookov alat koristili samo interno za proučavanje ponašanja korisnika, kako bi osmislili što bolje korisničko iskustvo i dalje razvijali proizvod.

Među aplikacijama, koje su prikupljale podatke, su i Instant Heart Rate: HR Monitor i Lose It. Barem četiri prozvane aplikacije prestale su slati podatke nakon što je WSJ objavio članak u kojem ih je razotkrio, piše Market Watch.

Za sada nema dokaza da su u Facebooku namjerno prikupljali osjetljive podatke. Sporne aplikacije koristile su set alata te kompanije namijenjen razvojnim programerima, a u Facebooku tvrde kako brišu tim putem prikupljene osjetljive podatke kad naiđu na njih.

Također će upozoriti kompanije koje ih dijele da trebaju prestati to činiti.

Ipak, američki dužnosnici pozivaju na istragu i usvajanje zakona koji će dokinuti praksu dijeljenja osjetljivih ličnih podataka, piše NBC News.