Angela Ahrendts starija je potpredsjednica u Appleu zadužena za maloprodaju i internetsku trgovinu, a njena godišnja plaća u 2017. Iznosila je 24,2 miliona dolara i bila je najveća od svih zaposlenika te kompanije.

Tek kada su je zatražili da na Ball State Universityju održi govor, Angela Ahrendts, danas najplaćenija osoba u Appleu, kaže kako je počela razmišljati o tome šta stoji iza njenog uspjeha.

Zaključila je kako su je u karijeri vodile vrijednosti koje ima usađene u sebi, poput suosjećanja, skromnosti i ambicioznosti.

– Da to shvatim, trebalo mi je, eto, 20 godina moje mladosti, 30 godina radnog iskustva i pet mjeseci intenzivnog razmišljanja o tome – kazala je Ahrendts.

Prvo je radila u modnoj industriji, a između ostalog, radila je na vodećim pozicijama za Donnu Karan i Burberry. Kada ju je šef Applea Tim Cook nazvao 2014, trebao je nekog za maloprodaju.

– Pomislila sam: Moj život je savršen. Zašto? Zašto – kazala je i rekla kako su je impresionirale Cookove vrijednosti, a ne finansijska ponuda ili vizija razvoja proizvoda.

Zato se pridružila Appleu kao starija potpredsjednica za maloprodaju i online trgovinu.

Napravila je reorganizaciju poslovanja u kojoj je naglasak bio na povezanosti među ljudima. Cilj nije bio povećati zaradu od prodaje, već dizajnirati trgovine tako da se potiče društvena interakcija.

– Znam da smo napravili sjajan posao za druge generacije – istaknula je Ahrendts jedno prilikom.

Appleovim zaposlenicima šalje sedmične videoporuke u kojima im daje potrebne informacije i potiče ih. Zaposlenici su tim porukama dali visoke ocjene pohvalivši ih kao prirodne.

– Vaše srce nikada vas neće dovesti u zabludu: u poslu, odnosima s drugima, porodicom – kaže najbolje plaćena osoba u Appleu, piše Business Insider.