Adis Lukač: Volim da je muško-muško, a žensko- žensko

O njegovim djelima govori se u superlativu, ne samo u BiH, nego i van njenih granica, posebno u Turskoj, gdje je Adis vrlo često gost umjetničkih kolonija

662

Simpatije javnosti pokupio je nakon što je izgradio skulpturu bosanskog kralja, Tvrtka I Kotromanića, koja krasi centar Tuzle. On je Adis Lukač, akademski skulptor, a slikar tradicije!

O njegovim djelima govori se u superlativu, ne samo u BiH, nego i van njenih granica, posebno u Turskoj, gdje je Adis vrlo često gost umjetničkih kolonija.

No, Adis je posebno miljenik ženskog dijela publike, a i one su vrlo često njegova inspiracija, pa im je početkom godine poklonio i izložbu “O njoj“.

A ko je Adis u svoja četiri zida, u čemu spava, koliko prati modu, šta ne voli vidjeti na ženama… govorio je veoma otvoreno za naš portal.

Kako biste ukratko opisali svoj modni stil?

Ne pratim modne trendove po svaku cijenu. Nosim odjeću koja može da ponese misli jednog umjetnika.

Prema Vašem iskustvu, koja muška odjeća je najseksi ženama?

Pa zavisi koliko se poznajete, ali znam da između drugih odjevnih predmeta nezakopčano ili zakopčano dugme na košulji zna dovesti do toga da ga žena otkopča ili zakopča, i kaže e sad je ok. Dakle košulja, bijela, lanena.

Šta nikada ne biste odjenuli?

Pa s obzirom da je danas modni uticaj doveo do toga da pojedini muškarci nose odjeću i obuću koja ima sve elemente ženstvenosti, a ja volim da je muško- muško, a žensko- žensko, takve stvari nikada ne bih nosio.

Koju odjeću ne volite vidjeti na ženi?

Ne volim ravne plitke cipele na ženama.

Koja boja oslikava Vašu ličnost i zašto?

Volim bijelu, ali s obzirom na moju ličnost, mislim da se tu može naći parče svake boje koje se miksanjem pretvaraju u patinu, e ta patina lijepo opisuje ličnost.

U čemu spavate, pidžami, donjem vešu ili…?

Ne volim pidžame. A u čemu neka vam mašta oslika.

Kojih komada odjeće imate najviše u svom ormaru?

Ne prednjači ništa. Mislim da imam dovoljno svega.

Šta je Vaš modni fetiš?

Volim lanene bijele košulje i prsluke.

Imate li neku dnevnu beauty rutinu?

Imam. Istuširam se ledenom vodom, nahranim mačku i sklonim kamen sa puta.

Koje kozmetičke proizvode koristite?

Za brijanje, krema, dezodorans i parfemi. Mislim da muškarac koji na put nosi jednak broj kozmetike kao i žena ima problem. Ali to je moje mišljenje. Muškarac treba biti čist i uredan ali depilacije, manikiri, pedikiri i šta sve ne…to nikako.

Koji muškarac je prema Vašem mišljenju modna ikona našeg regiona?

Zaista ne razmišljam o tome, ali mislim da se generalno ljudi, pogotovo mladi i javne ličnosti, na našem podneblju znaju pristojno obući iako modni trend zna učiniti da na jednom mjestu sretnete 10 muškaraca sa gotovo istim frizurama i sličnim stajlingom, pa tako i žene. Ali bitnije je da su pristojno obučeni i naravno iako su slični svima to dobro stoji.

Koji je to modni trend iz Vaše mladosti ili djetinjstva kojeg se s radošću sjećate?

Pošto sam rat proveo u Sarajevu sjećam se kako su ljudi pravili odjevne predmete od raznih materijala. Sjećam se neke veste sa motivima bosanskog ćilima. Odisao je svježinom i bio simbol neumoljive ljudske kreacije i volje za lijepim.

Idete li sa suprugom/djevojkom u šoping, i koji je savjet koji joj često dajete?

Ok mi je otići u šoping ali to nikada ne traje ni blizu koliko treba većini žena. Najbolji savjet je “ako ti ne trebam prozovi kada završiš“.