Povodom 40 i nešto godina na glumačkoj sceni, Jasna Ornela Bery, upustila se u produkciju, a vjernu publiku, obradovat će komedijom “Ih, kako bih te ja”, čija premijera je zakazana za 6. april na sceni Kamernog teatra 55.

U predstavi Jasna igra glavnu ulogu, a po prvi put, na sceni, pridružit će joj se sin, glumac Vuk Marinić, koji uz Vedranu Božinović potpisuje adaptaciju i dramatizaciju, te Mario Drmać, kao treći lik u humorističnoj priči o supružnicima i glumcima.

Predstava “Ih, kako bih te ja“ nastala je prema motivima novela Antonia Amurria.

– Usudila sam se da uđem u produkciju i na taj način obilježim jubilej 40 i nešto, a nekada se podrazumijevalo da pozorišta obilježavaju jubileje svojih glumaca. Bilo je jako teško doći do komedije sa tako malo glumaca, ali, uz pomoć mog sina Vuka, i to smo uspjeli. On je tekst adaptirao i ubacio neke priče koje je povezao sa jubilejom, a reći će vam i kako me opisao u predstavi- istakla je Jasna i riječ prepustila Vuku.

Uz objašnjenje da je “Ih, kako bih te ja” zapravo predstava u predstavi gdje su životni prizori urađeni na suptilan način, otkrio je i kako je opisao mamu Jasnu.

– Opisao sam je onako kako je vidim- namćorastu, kao trokrilni ormar ili tabure. Nadam se da mi ne zamjera- istakao je kroz smijeh Marinić.

Sa šalom je nastavio, pa je i proces rada na predstavi i dijeljenje scene sa majkom nazvao noćnom morom.

– Šalim se naravno. Super je iskustvo dijeliti scenu sa majkom. Guramo jedno drugo, a onda i treće i četvrto, odnosno sve one koji su učestvovali u ovom projektu. Jasnino veliko iskustvo nam je jako puno pomoglo, a na kraju, ona je svašta naučila od nas i mi od nje- istakao je Marinić.

Jasna je otkrila detalje predstave…

– Pošto je predstava povezana sa mojim jubilejom, ja igram glumicu, oni glumce, a onda oni igraju razne muževe i pokojnike, a ja žene. Razne uloge igramo. Vidjet ćemo prizore iz bračnih života, gdje ćemo se vjerujem svi prepoznati. Preplitat će se pitanja kako ubiti supruga, odnosno suprugu, a također, vidjet ćemo kakav je jaz generacija među glumcima, odnosno kako mlađi gledaju na nas, starije glumce iz prošlog vijeka. Posebno zadovoljstvo mi pričinjava što će premijera biti u Kamernom teatru u kojem sam odrastala od svoje 17 godine – zaključila je Jasna.

Kostimografiju i scenografiju za predstavu uradile su Adisa vatreš i Sanja Džeba. Režiju potpisuje Irfan Avdić. Prva repriza bit će upriličena 15. aprila u Pozorištu mladih Sarajevo.

Jasna Ornela Bery je pozorišna, filmska i televizijska glumica. Odigrala je više od 130 uloga. U teatru je imala više od 70 naslova, snimila je 36 filmova i 16 serija. Filmovi u kojim je igrala bili su u konkurenciji najprestižnijih svjetskih filmskih nagrada, na kojima su vrlo često trijumfovali.